Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Kontroverser i forbindelse med overtagelse

Spørgsmål: Jeg købte en andelslejlighed i december. I forbindelse med købet fik jeg et større afslag i prisen. (andelsværdien var 864.000 kr., jeg købte den for 650.000 kr.) Første dag jeg har lejligheden undersøger jeg lejligheden for fejl og mangler, og opdager en større revne i toiletten. Jeg henvender mig derfor til administrator af andelsboligforeningen indenfor de 14 dage jeg har til at gøre indsigelser og nævner dette. Administrator henvender sig herefter til sælgeren, der kontakter mig telefonisk hvor jeg ellers blev råbt en del ad. Hun oplyser mig at toilettet har været revnet i hele den tid hun har boet i lejligheden (8 år) og at der aldrig har været problemer. Hun siger også at jeg HAR fået det af vide da lejligheden blev vist frem. Og så mener hun desuden at nedslaget i prisen burde kunne dække det. Jeg har IKKE fået det af vide da jeg har fået lejligheden fremvist. Og afslaget i prisen er aldrig blevet forklaret med lejligheden stand, jeg gik ud fra det var pga. finanskrisen. Der står desuden intet i tilstandsrapporten om dette. Jeg sørger herefter for at al kommunikation foregår over mail. Jeg får det administrerende selskab til at tilbageholde den sikkerhed der var i forbindelse med købet. Pengene er stadig tilbageholdt og det er sælgers ord mod mit. Jeg har undersøgt hvor meget det koster at få lavet, og fået et tilbud på 4.500 kr. Dette oplyste jeg sælger i dag. Hendes respons er at vi jo kan slå halv skade – samt at hun for resten havde glemt at opkræve mig for nogle skabe der hænger på væggene i køkkenet. Jeg vil nu mene at skabene i køkkenet er fast inventar. Det er nogle skabe der stammer fra det originale køkken der var i lejligheden. Kan sælger overhoved kræve noget igen, efter 1½ måned? Hvor står jeg nu med hensyn til toilettet – SKAL hun ikke dække for et nyt toilet samt installationen? Der er desuden 3-4 stikkontakter der ikke virker i lejligheden – går det under skjulte fejl? Og kan jeg gøre krav overfor dette? Det administrerende selskab vil ikke hjælpe, de siger sælger og jeg selv skal finde ud af det.

Vores svar fra

Som det første vil vi altid anbefale at det fremgår af salgsaftalen, hvori nedslaget i prisen ligger, om der er sket nedslag i andelskronen eller om nedslaget er sket i forbedringerne/manglerne.

Uanset hvor nedslaget er givet, har en køber altid ret til at fremkomme med indsigelser til skjulte fejl og mangler i op til 14 dage efter overdragelsen og fremgår en mangel ikke af den udarbejdede vurderingsrapport, vil den kunne blive karakteriseret som en skjult fejl/mangel. I henhold til ABF’s standard vedtægt fremgår det, at en indsigelsessag mellem en køber og sælger kun kan afgøres ved forlig eller ved dom, ved dom menes enten en voldgift eller en afgørelse i boligretten. Anbefalingen er altid at forsøge at opnå et forlig, da en retssag/voldgift kan være en bekostelig affære for begge parter. Men det er som dit administrationsselskab siger, en sag alene mellem dig og sælger.

Til sælgers kommentar om skabene i køkkenet, så skal det fremgå af vurderingsrapporten hvis disse var løsøre, hvis de ikke fremgår som løsøre er det inventar til køkkenet og kan derfor ikke opkræves særskilt. Med hensyn til stikkontakterne vil det skulle fremgå af en specifik vurdering om disse kan medtages i en indsigelse, da det ikke lyder som noget du har konstateret og indgivet indsigelse omkring indenfor de første 14 dage.

Med venlig hilsen
Anette Dyhl
Afdelingsdirektør

DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
Direkte tlf.: 45260214 · Mobil tlf.: 25276955
ady@datea.dk
www.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.