Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Kompensation ifm. altanprojekt?

 I vores andelsforening drøftes muligheden for altaner for tiden. Da de enkelte lejemål selv kan bestemme, om de vil have altaner, er der for tiden debat om, hvorvidt de lavereliggende lejligheder (stue og 1.) har krav på en økonomisk kompensation fra foreningen, såfremt de øverste lejligheder anlægger altan uden de lavestes samtykke? Begrundelsen er naturligvis, at altaner vil stjæle lyset fra de laveste lejligheder, som absolut ingen interesse har i projektet selv. I øvrigt er der tale om at opskrive andelskronen, fordi altaner i princippet hæver bygningens værdi, men for de laveste lejligheder, vil den reelle salgsværdi jo ikke være hævet på et boligmarked som det nuværende (der vil kun være tale om en teoretisk værdistigning for stuelejligheder uden altan…og nok snarere et reelt fald i pris, hvis lejligheden er mørkere). Så altså: har de laveste lejligheder krav på økonomisk kompensation? Hvor kan man finde noget skriftligt om dette? Og selvom de ikke har krav, findes der så eksempler, hvor foreningen har truffet en sådan beslutning?

Vores svar fra

Nej! Du har ikke krav på økonomisk kompensation i forbindelse med et altanprojekt.

Nogle andelsboligforeninger følger imidlertid den praksis at kombinere forslag om altaner med forslag som giver stuelejlighederne en ombygning (køkken, bad eller lignende) som kompensation for, at disse lejligheder ikke kan gives altan.  Der er imidlertid ikke krav om noget sådant.

Generelt skal foreningen i forbindelse med gennemførelse af altanprojekter udvise skyldig hensyntagen til stuelejlighederne, ved at udføre altanerne på en måde så generne begrænses. Der kan således tænkes projekter, som er så generende, at de ikke kan gennemføres uden enstemmighed, men langt de fleste altanprojekter, som andelsboligforeningerne betaler, kan dog gennemføres med kvalificeret majoritet.

Projekterne kan dog have en sådan karakter at det bør overvejes om der samtidig bør ske ændring af fordelingstallene i andelsboligforeningenr.

Med venlig hilsen
ADVODAN
Erik Matthiesen
advokat (L)

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.