Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Køb m. ikke-færdigt badeværelse

Hej Jeg bor i ovennævnte forening nu (femleje). For 3 uger siden så jeg et opslag internt om en lejlighed i foreningen der var til salg. Det skulle være overtagelse 1.april (meget vigtigt for sælger da de selv har købt en anden andel i foreningen per 1.april og skal bruge pengene). Lejligheden var opslået til 1,2mio internt og sælger oplyser at hvis jeg vil købe siger foreningen at prisen vil være +130.000kr for det nye badeværelse. Foreningen er ved at lave nye badeværelser i alle lejligheder og meningen var at foreningen skulle finansiere dette. Jeg sagde til sælger at jeg stadig ville være interesseret for 1,33mio. Men at de lige måtte finde ud af det med badeværelset på papir. Overtagelse skulle som sagt være per 1.4 og badeværelset påbegyndes nu og tager 8 uger fra nu. Dvs jeg skal købe et badeværelse for 130.000 som jeg ikke ved om overhovedet bliver det værd. Dertil kommer at en anden i foreningen havde klaget over at eksterne skulle betale for badeværelset for hun ville gerne sælge sin lejlighed til en ekstern også. Der var ikke blevet lavet nogen afstemning på dette tidspunkt. Igår holdt bestyrelsen møde og besluttede at der skal holdes afstemning ultimo april om eksterne skal betale og om interne nu også skal betale for badeværelser. Sælger holder stadig på salg per1.4. Nu er spørgsmålet hvordan jeg sikrer mig at jeg får et badeværelse der er 130.000kr værd, at jeg ikke kommer til at betale yderligere for det og at de ikke vil ligge deres overskredne byggeprojekt ind som en huslejestigning osv. Jeg er meget interesseret i at købe lejligheden. PS. Formanden virker desperat for at få dækket de overskredne budgetter på hendes byggeprojekt. 

Vores svar fra

 
Det følger af § 5 i andelsboligloven, at der ved salg af andelslejligheder ikke må kræves mere end andelen i formuen, med tillæg af individuelle forbedringer kan tilsige. Da badeværelset ikke er opført kan der i udgangspunktet ikke opkræves betaling derfor.

Det lader til at foreningen har besluttet at udføre nye badeværelser, således at forbedringerne derved er foreningens, som kræves betalt i forbindelse med overdragelse. Endeligt svar på dine spørgsmål kræver kendskab til generalforsamlingsbeslutningerne vedrørende badeværelserne, men en ordning, hvor overdragelse til eksterne forudsætter betaling for badeværelserne, hvorimod overdragelse ved interne flytning ikke sker efter samme model vil i udgangspunktet være i strid med lighedsprincipperne.

Jeg har ingen forudsætninger for at vurdere værdien af andelen, men du skal være opmærksom p at andele for tiden ofte handles til langt under maksimalprisen. Du skal ligeledes være opmærksom på at valuarvurderede lejligheder i øjeblikket undergår ganske betydelige værdifald, som følge af at maksimalpriserne i disse foreninger sættes med udgangspunkt i ejendommens kontantpris som udlejningsejendom. Da markedet for udlejningsejendomme falder kraftigt i øjeblikket falder valuarvurderingerne tilsvarende.  Du bør derfor – udover generalforsamlingsreferatet vedrørende badeværelsesudskiftningerne, indhente og gennemgå foreningens seneste regnskaber.

Køb af en andelslejlighed kan være en rigtig fornuftig investering, men det modsatte kan være tilfældet. Det er derfor helt afgørende at du søger kvalificeret rådgivning ved advokat inden du køber. Rådgivning bør baseres på seneste årsrapporter, vedtægterne, vedligeholdelsesplan, valuarvurderinger m.v.

Med venlig hilsen
ADVODAN
Erik Matthiesen
advokat (L)

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.