Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Køb af hus

Jeg skiver på vegne af 7 unge drenge og piger, alle i 20’erne og alle studerende. Vi ønsker at starte en andelsboligforening med det formål at købe et hus som et kollektiv. (Se link til huset i bunden.) Jeg vil skynde mig at sige at vi stadig er i den indledende fase og er i tvivl om meget af det økonomiske og juridiske. Indtil videre har vi således forhørt os ved forældre og venner, men du er den første fag-person vi er i kontakt med. (Vi har altså hverken talt med sælger eller ejendomsmægler.) Vi har to overordnede spørgsmål: Er sådan et projekt overhovedet økonomisk og praktisk muligt? Og hvad bør vores første skridt være herfra?

Vores svar fra

Den ejendom, som I påtænker at købe, kunne ikke findes på det link, I henviser til. Der er formentlig tale om en rummelig villa. Andelsboligforeningsloven gælder ikke for en sådan villa, da der ikke er tale om selvstændige lejligheder.

I kan danne et sameje, som køber og ejer ejendommen. Det har den fordel, at I trækker renter fra. En af ulemperne er, at der skal ske registrering ved ejerskifte (skøde). En anden er, at det kan være svært at slippe for solidarisk hæftelse overfor realkreditinstitut og bank.

I kan danne en forening, der køber og ejer ejendommen. Men så kan I næppe trække renter fra. Og foreningen kan næppe opnå lån uden personlig kaution.

Der må regnes på de to modeltyper, og det kan I udmærket gøre på baggrund af en salgsopstilling. Herefter må I opstille fordele og ulemper ved de to typer. En af de afgørende forskelle er problemstillingen ved udskiftning.

Jeg har for nylig medvirket ved opløsning af et gammelt kollektiv, og der var problemstillingen, hvorledes den enorme værditilvækst, der havde været igennem årene, skulle deles. Kollektiver har det med at overse den slags udfordringer, og efter mange år er listen over tidligere beboere, der alle gerne vil have del i værdierne, næsten uendelig.

Det vigtigste, når man forhandler fælles ejerskab, er i virkeligheden, hvordan man kommer ud!

I er velkomne til at kontakte mig, såfremt I bliver mere konkrete.

Venlig hilsen

Advokat Per Nielsen (H)

Direkte tlf. 96 31 33 60

E-mail: pern@advodan.dk | www.advodan.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.