Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Køb af forbedringer i andel og tab i andelsværdi

Jeg har nu boet i min lejlighed i et par år. Her for et stykke tid siden blev en lejlighed nedenunder mig sat til salg. Her igennem fandt jeg ud af, at huslejen her er væsentligt lavere end min egen, til stor forundring. Det viser sig, at den ikke er blevet renoveret som min egen, af andelsforeningen, da denne blev stiftet. For mit eget vedkommende flyttede jeg ind i en lejlighed med tilnærmelsesvis nyt køkken og bad. Og her kommer mine spørgsmål: – Skal der foreligge en afskrivning på mit køkken og bad sådan at huslejen på et tidspunkt falder? – Hvis ikke, er det så lovligt og muligt at gå ind og købe køkken og bad af andelsforeningen, sådan at jeg på længere sigt kan spare husleje? Ydermere er min andel faldet væsentligt, som alle andre andele på markedet. – Er det muligt at udstykke etage andels ejendomme til ejerlejligheder? og kan det betale sig? 

Vores svar fra

 
 
 
Udgangspunktet er, at det ikke kan lade sig gøre at opdele andelsforeninger i etageejendomme til ejerlejligheder.

Det følger af ejerlejlighedsloven, at etageejendomme ejet af andelsboligforeninger ikke kan opdeles i ejerlejligheder. Dette forbud kan ikke omgås ved indledningsvist at sælge ejendommen til et boligaktieselskab eller et boliganpartsselskab,  da disse ikke kan erhverve ejendomme som inden for de seneste fem år har været ejet af en andelsboligforening.

Der foreligger endvidere landsretspraksis, der viser, at forbuddet også finder anvendelse, hvis andelsboligforeningen stifter et anpartsselskab, som erhverver ejendommen med henblik på efterfølgende opdeling i ejerlejligheder og  salg af ejerlejlighederne til de andelshavere, som tidligere havde beboet omhandlede lejligheder – blot som andelshavere.

Praksis viser, at opdeling via anpartsselskab  – bliver tilsidesat som omgåelse af ejerlejlighedsloven – hvis de enkelte andelshavere har en reel ret til at købe lejligheden efter opdelingen og således på intet tidspunkt har været i risiko for at ”miste” lejligheden.  Det er mere tvivlsomt, hvordan det forholder sig, hvis andelshaveren ikke har en egentlig ret til at købe pågældende lejlighed, men kun en forkøbsret. Det må dog imidlertid forventes at også sådanne arrangementer vil blive tilsidesat, hvis substansen trods den anderledes formulering alligevel er, at de tidligere andelshavere køber lejlighederne efter opdelingen i ejerlejligheder.

Med venlig hilsen
ADVODAN
Erik Matthiesen
advokat (L)

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.