Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Kan det betale sig at sammenlægge andele

Jeg står i et stort dilemma samme med min kæreste i forbindelse med sammenlægning af to andele. Der er opstået tvivl omkring, om vi skal fortsætte et sammenlægningsprojekt, som er sat igang. Jeg mener, at vi skal fortsætte, men min kæreste er bange for, at vi skal tabe for mange penge på det i den sidste ende og derfor stoppe nu, sælge de to andele og købe en ejerlejlighed i stedet, da priserne er faldet. Den ene andel er købt i 1999 for 83.000 kr. og har i dag en værdi på ca. 730.00 kr. Vi har for to år siden købt naboandelen til 640.000 kr., denne værdi har andelen stadig. Nabolejligheden blev købt for penge fra et hussalg og der er således ikke lånt penge til at købe den. Til gengæld skal vi nok låne 200-300.000 kr. til ombygningen. Jeg er bestyrelsesformand og står for salg af andelene i foreningen. Vores lejligheder er ikke blevet solgt til prisen det seneste år, men de er til at komme af med næsten i samme tempo som tidligere. De to andele, vi ejer, vil jeg mene, vil kunne sælges til 600.000 kr. pr. stk., det svarer til andre salg i foreningen i år. Foreningen har en udmærket økonomi og der er ikke den store risiko for, at andelene falder drastisk i værdi, da vi ikke skruede op for fuld skrue med stigningerne i andelsværdien for nogle år siden. Den færdige lejlighed vil være på 4 værelser, 2 badeværelser og et køkkenalrum på i alt 120 m2. I ombygningen skal der laves nyt køkken og badeværelse, hvor der til badeværelset skal etableres 2 m2 nyt gulv, da en entre inddrages. Der er ansøgt om byggetilladelse hos kommunen og denne er givet, så vi kan sådan set gå i gang med det fysiske arbejde nu. Der er endnu ikke slået hul i væggen mellem de to lejligheder og intet er revet ned. Boligafgiften for de to andele er til sammen ca. 6.300 kr. om måneden med 1% stigning i vente til foråret i 2011 og igen i 2012. I betragtning af at lejlighederne er faldet i pris i København, mener jeg dog stadig at det kan betale sig at slå de to andele sammen. Jeg mener, at det stadig er den billigste måde at få 120 m2 på Østerbro. Når jeg har kigget på ejerlejligheder på nettet i denne størrelse og beliggenhed har de haft en månedlig udgift på 16.000 kr. og derover, som er 10.000 kr. mere, end hvad vi sidder for nu. Min kæreste er bange for, at den færdige lejlighed ikke kan sælges til den fulde pris (to andels værdi + forbedringer) om nogle år, hvis vi finder på at vil bo i hus el. lign. i stedet. Han er bange for, at vi mindst kommer til at tabe de 400.000 kr. (anslået), som vi regner med at bygge om for, + de penge, som jeg er kommet let til ved købe af den første andel, som jo er steget meget siden 1999. Jeg har argumenteret for, at vi er ude i et tab på i hvert fald 200.000 kr. ved at sælge dem begge nu i tab i andelsværdi + flytte/salgsomkostninger, og at vi lige så godt kan bygge om for de penge. Hvad synes I? Er det stadig et fornuftigt projekt at fortsætte med, som tiderne er, eller bør vi skille os af med de to andele og købe en ejerlejlighed i stedet?  

Vores svar fra

Mit råd til jer er, at I skal se på en ejerlejlighed på ca. 120 kvm og som opfylder jeres krav. Når I har set lejligheden, får I ejendomsmægleren til at udfærdige en økonomiberegning med udgangspunkt i, at I udbetaler ca. kr. 1.200.000 som I åbenbart kan få for andelene, og således, at I har et beløb til indflytning og hvad der er nødvendigt i forbindelse med flytningen.
På baggrund af økonomiberegningen med den større udbetaling, kan I nu vurdere om I sidder billigst i de 2 sammenbyggede og renoverede andelslejligheder eller i ejerlejligheden i samme størrelse. For andelen skal I også have lån med til ombygningen.
Om I kan få andelsværdien for andelslejligheden afhænger både af maksimalprisen på andelslejligheden og en vurdering af hvad en køber vil betale. Hvad en køber vil betale er igen, hvad koster andelen på de 120 kvm og hvad koster en tilsvarende ejerlejlighed.
Når I har set en tilsvarende ejerlejlighed på 120 kvm og fået økonomiberegningen med den store udbetaling, kan I få jeres bankrådgiver til at gennemgå økonomien med jer.  
Herefter er det jeres beslutning om hvad I helst vil have.

Med venlig hilsen
Klaus Folmann
Erhvervsrådgiver
Erhvervsafdelingen
Amagerbrogade 25
2300  København S
Tlf.: 32 66 66 66
Fax: 32 57 96 66www.amagerbanken.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.