Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

intern/ekstern venteliste

Vi har i vores forening både en intern venteliste og en ekstern. Vi har for blot halvanden år siden haft to dødsboer den ene andel den anden leje. Bestyrelsen stod for at forsøge at sælge begge. I den forbindelse hørt vi først intern og dernæst ekstern venteliste, da vi satte prisen ned gentod vi proceduren. Vi fik ikke solgt og valgte derfor at udleje. Nu har vi igen til lejligheder til salg, de er begge lejeboliger. Denne gang har bestyrelsen valgt at gå uden om ventelisten og har solgt hhv til en kammerat til et bestyrelsesmedlem og en søster til et andet bestyrelsesmedlem. Der er kommet klage fra en på ventelisten idet vedkomne ikke er spurgt, vores administrators svar er, at ventelisten ikke har krav på at blive hørt da det er bestyrelsen/foreningen der er sælger, desuden at ventelisten ikke er juridisk gældende idet vi ikke betaler for at atå på den hverken på den interne eller den eksterne. Der står intet i vores vedtægter om at besyrelsen selv kan vælge om ventelisten skal spørges, men der står til gengæld meget tydeligt i hvilken rækkefølge der skal spørges og de ter netop først til intern og derefter til ekstern. Hvordan kan man regne med hvilken procedurer der gælder når bestyrelsen den ene år gør én ting og efterfølgende år noget andet. Er det korrekt at det ikke er juridsk gældenede at ventelisten skal spørges?

Vores svar fra

Nu kender jeg ikke den præcise formulering af jeres vedtægt, når det kommer til proceduren for overdragelser. Men hvis den ligner standardvedtægten fra ABF, er det korrekt, at der ordret står, at proceduren gælder, når en ”andelshaver” skal overdrage sin andel.

I dette tilfælde er det først intern og dernæst ekstern venteliste.

Uanset at der ikke måtte være truffet særskilt bestemmelse om proceduren ved salg af frigjorte lejeboliger, forekommer det dog overraskende, hvis fortolkning ikke skulle føre til, at man/bestyrelsen også i denne situation først er forpligtet til at gå internt og dernæst eksternt. Hensynet er jo det samme, dvs. at man ønsker at begunstige egne beboere først og dernæst dem, som tålmodigt har ventet på ekstern liste.

Så på det foreliggende grundlag vil jeg mene, at foreningen er juridisk forpligtet til at efterleve egen vedtægter/procedurer – også når det kommer til salg af frigjorte lejeboliger, hvis I altså har en vedtægt, som ligner ABF-standardvedtægten.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.