Indekslån
Min andelsboligforening er finansieret ved IS35 indekslån. Huslejen stiger og stiger, selv om foreningen er 20 år gammel. Jeg er klar over, at disse lån ikke kan konverteres. Men da jeg tidligere har boet i en anden (økonomisk sundere) andelsboligforening, hvor vi lagde lånene om til stor tilfredshed for alle, vil jeg alligevel spørge, om der dog slet ikke er nogen mulighed for at komme ud af denne klemme? Bestyrelsen, som jeg sidder i, siger, at det er umuligt. De har spurgt kreditforeningen, hvor lånet er optaget. Man måske kan en uvildig instans rådgive os bedre? Kan vi overhovedet gør noget, og i så fald hvad?
Din oplysning om, at huslejen stiger og stiger, stemmer ikke med, at finansiering er sket med et IS35-lån:
Denne lånetype anvendtes typisk ved alment byggeri med støttetilsagn 1982-98 og er karakteriseret ved, at der afdrages efter serielånsprincippet (det vil sige, at ydelserne er lige store i hvert af årene), og at hovedstolen reguleres efter inflationen (det vil sige, at løbetiden forlænges ved gennemsnit inflation på 2 pct. fra 35 år til 40 år.
Sådanne lån er dyre at indfri. Man kan sige, at de gode år vender tilbage med en ekstraregning. Om det kan betale sig at omlægge lånene afhænger af forventningerne til fremtiden: Bliver inflationen højere? Vil renten fortsat falde?
Men det afhænger også af den såkaldt indlåsningseffekt: Obligationerne bag lånet kan være så lidt omsatte på børsen, at kursen er kunstig høj. Om det er tilfældet her, vil realkreditinstituttet kunne oplyse.
Jeg vil foreslå, at I indhenter tilbud på omlægning, så konsekvenserne kan vurderes på lang sigt.
Reguleringen af hovedstolen vil betyde, at andelsværdien falder. Men om reguleringen er større end afdragene, kan jeg ikke vurdere ud fra dine oplysninger.
Teknikken er meget kompliceret, og udsvingene på børsen gør, at undersøgelse af omlægning bør ske jævnligt, f.eks. i forbindelse med udarbejdelse af regnskabet, hvor papirerne alligevel er fremme.
Venlig hilsen
Per Nielsen
Flere spørgsmål