Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Hvad sker der når/hvis en andelsforening bliver gældsfri?

Jeg går og overvejer et boligkøb, jeg har sparet 1,1 mill DKK sammen, og går og overvejer om det er bedst at tage en Andel eller en Ejer. Jeg føler jeg har behov for at forstå hele konstruktionen bag en andelsforening bedre. Der er en ting som jeg ikke har forstået, det er muligvis et lidt teoretisk, tænkt spørgsmål, men tror det ville hjælpe på forståelsen – kan en andelsforening blive fuldstændig færdig med at afbetale sine lån? Det må vel i teorien ske på et eller andet tidspunkt? Man siger typisk at de de gamle foreninger har “mindre gæld” – så de må vel enten have afbetalt det meste af deres gæld, eller også er de blevet stiftet på et tidspunkt hvor boligpriserne var meget lavere, så de har skullet optage meget mindre lån – jeg har hørt argument nr. 2 som giver meget god mening, men hvad med det første – at de også har afbetalt mere af deres gæld? Men basically – hvad sker der når/hvis en andelsforening bliver gældfri? Bliver andelene så solgt, uden at man bliver opkrævet husleje? Og hvem har fordelen af at gælden bliver afbetalt? Når en ejer af en ejerlejlighed afbetaler sig lån har han jo den fordel at han ejer lejligheden 100%, og det er vel i princippet det samme der sker når en andelsforening bliver færdig med at afbetale sin gæld – så hvem nyder godt af det?

Vores svar fra

et er vel “Andelsforeningen”, og andelsforeningen er vel lig med dem der bor der, altså andelshaverne (eller hvad den tekniske term er). Alle siger jo at når man køber en andel så betaler man en husleje som man ikke får noget ud af, som ikke går til egen opsparing. Men sådan som jeg lige umiddelbart forstår det – som sikkert er forkert – så går denne husleje til at afbetale andelsforeningens gæld, og det kommer man selv i sidste ende til at nyde godt af. Jeg har nok misforstået et eller andet, så ville sætte pris på et svar. Det kan også være at en andelsforening aldrig bliver gældsfri fordi man hele tiden låner til vedligeholdelse – men det kunne man jo i princippet også lade være med, og i stedet spare penge op ved at beboerne indbetaler en lav, månedlig husleje som går netop til opsparing til vedligeholdelse. Well, ved ikke om mit spørgsmål/min tvivl er klar, håber nogen vil kaste lidt lys på dette.

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.