Håndværkerregning ved fejl og mangler
Jeg står i den situation, at jeg har solgt min andel og købt en ny i samme forening, som jeg bor i. Køber i min gamle lejlighed har efterfølgende haft vandskade pga en ulovlig installation ved vaskemaskine, som går tilbage til forrige ejer. Jeg er klar over, at det er mig, der hænger på fejlen, da jeg ikke kan bevise, at det er tidligere ejer, der har fået den lavet. Det, jeg synes er problematisk, er, at køber sender mig en regning, efter at hun har fået lavet slangen til vaskemaskinen samt diverse andre ting uden at give mig mulighed for at udbedre fejlen for min regning. Mit spørgsmål går på -kan hun tillade sig at sende mig en regning og forvente at jeg betaler, når hun ikke har givet mig mulighed for selv at få fejlen udbedret. Fejlen er ikke noget, der ellers kræver vvs eller håndværker som sådan. Jeg er indstillet på at betale for materialer, men jeg kan ikke acceptere blot at få en regning på 1200 i timeløn for noget, jeg selv ville have fået lavet. 1) Spørgsmålet er om det holder, at jeg har indvilliget i at betale for materialer, men at jeg ikke vil betale for timeløn for udført håndværker arbejde, da jeg selv ville have udbedret skaden, hvis hun bare havde givet mig mulighed for det. 2) Mit andet spørgsmål: har hun ikke pligt til at orientere mig og give mig mulighed for at udbedre fejlen før hun hun bestiller håndværker for derefter at sende regning videre.
Man kan som udgangspunkt ikke rekvirere et arbejde på en andens regning, med mindre man har fuldmagt hertil. Det betyder, at firmaet, der har sendt regningen til dig, er henvist til at kræve betaling af den, der har bestilt arbejdet.
Hvis der er tale om en skjult og ulovlig installation, vil den nye køber som udgangspunkt kunne rette kravet over for dig som sælger. Du har i den forbindelse ikke krav på, selv at få adgang til lejligheden for at udbedre manglen og hvis du i øvrigt ikke har nogen indvendiger mod spørgsmålet om lovligligheden samt prisen for det udført arbejde, vil jeg foreslå, at du godtgør køber de omkostninger, der følger af manglen.
Som udgangspunkt bør man aldrig udbedre ulovlige mangler, før der er taget endeligt stilling til eventuelle krav mod tidligere ejere eller at der har været afholdt syn og skøn. I forbindelse med en eventuel sag herom, kan det give problemer, da man så ikke i samme omfang har mulighed for at løfte bevisbyrden ligesom modparten ikke i samme grad har muligheden for at varetage sine interesser, da manglen er udbedret.
I denne sag er der noget, som kunne tyde på, at det ikke har været muligt at afvente en afhjælpning og at det eneste rigtige, derfor har været at igangsætte arbejdet for at stoppe yderligere vandskader. Sagens detaljer vedrørende dette punkt er jeg dog ikke bekendt med.
Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
Direkte tlf.: 45260502 · Mobil tlf.: 24431144JAL@datea.dkwww.datea.dk
Flere spørgsmål