Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Familiemedlemmer som håndværkere?

Hej,

En privat andelsboligforening med 19 huse, har der flere gange været anvendt familiemedlemmer til bestyrelsesmedlemmer som “håndværkere”, senest er det aktuelt malerarbejde på carporte og tagudhæng, der bliver udført af næstformandens nevø, som ikke er uddannet maler, bliver betalt “sort”.

Der er således intet firma bag, og dermed ingen forsikring, hverken hvis han kommer til skade (kravler på tagene), eller hvis han laver skade på vores ejendom.

Er der overhovedet noget at gøre, når flertallet synes, det er så dejligt med billig arbejdskraft?
På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Vores svar fra

Hej,

Andelsboligforeninger må – lige så lidt som alle andre – købe “sort”-arbejde.

Det er meget problematisk, at din forening angiveligt ser stort på det problem, men du har helt ret i, at det er problematisk både i forhold til arbejdsskadesituationen og i forhold til mulighederne for at rette krav imod den udførende, hvis han forvolder skade på ejendommen.

Dette fordi der i skadessituationen eller i forbindelse med tvist vedrørende mangelfuldt arbejde m.v. vil kunne sås tvivl om hvorvidt den udførende “håndværker” har virket som selvstændig leverandør eller som ansat. Ligesom det i øvrigt kan blive vanskeligt at bevise, at den pågældende har udført arbejderne i det hele taget, hvis han bestrider dette i en tvist.

Jeg ville indledningsvis indbringe spørgsmålet for generalforsamlingen med forslag om, at foreningen beslutter, at den kun må benyttet momsregistrerede håndværkere. Under debatten kunne du så skærpe retorikken og bemærke, at det falder udenfor formålet at deltage i ulovlige aktiviteter, hvorfor du vil forbeholde dig muligheden for at indgive politianmeldelse, hvis den omhandlede praksis ikke ophører.

Mvh Erik Matthiesen
Advokat (H)
Erma@advodan.dk

Erik Matthiesen
Om forfatteren Jeg er advokat hos ADVODAN Helsingør og har i en årrække rådgivet om spørgsmål omkring andelsboligforeninger og om køb og salg af andelsboliger. Ligeledes har jeg speciale i retssagsbehandling, i hvilken forbindelse jeg har møderet for Højesteret. Jeg fører eksempelvis retssager om mangler ved andelslejligheder, hvilke retssager oftest føres med omkostningsafdækning via klienternes retshjælpsforsikring.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.