Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Fugt/svamp

Jeg er andelbolighaver i ovenstående boligforening, min lejlighed er en ydre 2-v. på omkring 52 kvm2 (gavl). Vi bor to voksne + en kat i lejligheden. Siden jeg flyttede ind sep. 07 har lejligheden været præget af fugt, det viser sig ved kondensvand på vinduer i soveværelse, meget kolde og våde vægge (dem som vender mod gavlen). Vi er flere gange kommet hjem efter weekendture og hele lejligheden har lugtet meget kraftigt at mug. Derudover har jeg haft trukket sofaen ud fra væggen og konstateret at både sofa og væg har helt grøn af mug (jeg har taget billeder). Jeg har konfronteret foreningen med problemet og de har givet mig en brochure over skimmelsvamp og hvordan man undgår det bl.a. ved jævnlig udluftning, ingen tørring af vasketøj osv. Sagen er den, at jeg aldrig har tørret tøj i lejligheden, altid bruger emhætte ved madlavning, kun benytter badet få gange om ugen (vi er begge meget aktive sportsfolk som bader andetsteds) samt jævnligt foretager udluftning (flere gange dagligt). Denne lange forklaring/beskrivelse er blot for at fortælle, at jeg er opmærksom på de ting som kan gøres for at undgå fugt. Efter denne lange beskrivelse er mit spørgsmål ret enkel, hvordan forholder jeg mig til min andelsboligforening – kan jeg sætte krav om nærmere undersøgelse af problemerne, udbedring af ‘skaden’ osv. Og hvad kan andelsboligforeningen gøre ved problemet. De er klar over problemet, men har ikke givet udtryk for, at de vil tage action – de er usikre på, hvad de kan gøre?

Vores svar fra

Vedrørende spørgsmålet om fugt/skimmelsvamp i andelsboliger, er der mig bekendt ikke sket en afklaring af problemstillingen i retspraksis.

Som udgangspunkt vil man dog nok vurdere, omfanget af fugten/skimmelsvampen herunder om mængden sædvanligvis vil udgøre en sundhedsmæssig risiko. Det bemærkes i den forbindelse, at skimmelsvamp forekommer i de fleste af vores omgivelser men typisk kun udgør et problem i store mængde og overfor personer, der er særligt følsomme overfor skimmelsvampen. Det er sandsynligvis kun i den situation, hvor mængden udgør et problem, at der vil skulle tages stilling, til, hvem der har pligt til at afhjælpe problemet.

Herudover vil man nok se på årsagen herunder om denne er sædvanlig for ejendomme af den pågældende karakter samt hvad der skal til for at afhjælpe problemet. Hvis der alene er tale om et fugtproblem, som er sædvanlig for den type ejendomme, mener jeg ikke, at du kan forlange, at foreningen afhjælper problemet. Hvis årsagen derimod skyldes andelsboligforeningens manglende vedligeholdelse e.lign. er det en anden sag.

Som det fremgår af ovennævnte, er det desværre meget svært at give et sikkert svar. Under henvisning til ejendommens alder og årsagen (kuldebro?), er der noget der kunne tyde, at foreningen ikke har pligt til at foretage sig noget……men svaret er som sagt usikkert.

Problemet ligger i første omgang på dine skuldre og jeg vil derfor foreslå, at du – eventuelt efter aftale med bestyrelsen – får udarbejdet en rapport, der kan fastslå omfanget af fugten/svampen herunder årsagen til problemet og derefter tage spørgsmålet om afhjælpning og omkostninger op overfor foreningen, afhængigt af resultatet af rapporten.

Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.