Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

fremleje /eksklusion – Hvad har jeg ret til?

Jeg er bosat i Tyskland og har fremlejet min andelsbolig i 2 år – 1 maj udløb 2-års fristen og jeg forsøger nu at sælge den, men indtil videre uden held. Mine nuværende lejere, der har boet der i 1 år, har fundet en anden bolig fra 1 juli og vil derfor gerne blive boende der indtil da, hvilket er i min interesse, da jeg endnu ikke har fået lejligheden solgt og de kan hjælpe mig med at vise den frem. Imidlertid har min andelsforening sagt nej til at forlænge lejekontragten “af principielle grunde” efter rådgivning af foreningens administrator, der mente at der var en potentel risiko for at mine fremlejere kunne kræve lejerstatus, da lejeligheden har været fremlejet flere gange i løbet af de 10 år jeg har haft den (samlet ca 3 1/2 år fordelt over hele perioden). Jeg synes det er hul i hovedet at sætte miene fremlejere på gaden og have lejligheden stående tom, så lige nu bor mine fremlejere der uden lejekontrakt. Jeg er bange for at blive eksluderet af foreningen på den baggrund (og dermed miste rettigheden til selv at stå for salget) og vil gerne vide hvad proceduren for eksudering er. Kan de eksludere mig uden varsel eller skal de sende 3 rekommenderede breve eller? Vil min sag stå stærkere hvis mine fremlejere (som også er gode venner af mig) blot låner leligheden frem til juli så der ikke er tale om et fremlejeforhold eller er det ligemeget? Og hvordan står jeg rettighedsmæssigt hvis mine fremlejere flytter ud nu – så står den jo tom indtil jeg får den solgt – er det ok? Er jeg så nødt til at flytte min adresse til DK – der er jo bopælspligt?

Vores svar fra

Det er rigtigt at der er en risiko ved forlængelse af fremlejekontrakten, så jeg mener du står dig bedst ved at følge foreningens regler.

Du skal passe på med at låne jlejligheden ud, da det nemt opfattes som en omgåelse af fremlejeforbuddet.

Det afhænger af vedtægterne om der skal en generalforsamling til for at få dig ekskluderet. Det vil normalt være således, hvis ikke vedtægterne giver bestyrelsen kompetance i disse tilfælde. Du vil normalt få et skriftligt påkrav forinden.

Hvis du har lejligheden til salg kan ingen klandre dig for ikke at opfylde bopælspligten.

Med venlig hilsen

Thomas Damsholt, advokat (H)

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.