Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Forlængelse af fremleje ved opløsning af foreningen

Hej ekspertpanel. Jeg er formand i en lille andelsforening som har besluttet at opløse foreningen og sælge videre. I den forbindelse er der er et par som fremlejer en lejlighed i opgangen og de har til marts fremlejet i 2 år. Da vi regner med at have solgt til sommer vil der ejer lejligheden gerne tillade paret at blive boende ca et halvt år endnu, og resten af ejerne her i foreningen har heller intet imod at det bliver sådan. Vi har kigget lidt på vedtægterne som siger: “Grænsen for, hvornår opholdet er midlertidigt sætter > i lejeboliglovgivningen til 2 år. I > andelsboligsammenhæng vil der almindeligvis blive lagt > mere vægt på årsagen, end på perioden. Det er dog > stadig således at fraværet skal kunne karakteriseres > som midlertidigt, jf. ovenfor, men bestyrelsen kan > altså give tilladelse til længere perioder”. Derved lyder det jo som om vi i bestyrelsen kan give dispensation til at forlænge fremlejekontrakten. Men samtidig er der tvivl om vi ved at lade dem bo i længere end 2 år, giver dem flere rettigheder, så vi ikke kan “smide dem ud” når vi skal sælge. Vi er i tvivl om hvor meget lejelovgivningen har indflydelse på sådan en sag; kan i redegøre hvad der ville være det bedste at gøre? Om der er en måde man kan formulerer fremleje kontrakten således at der ikke bliver givet tilladelse til andet end en reel fremleje? Mvh.Nina
Ejerforeningsnavn: Jerichausgade 22
Navn: Nina Wöhlk

Vores svar fra

Kære Nina  Wøhlk
Baseret på de oplysninger du giver i dit spørgsmål, har jeg flere kommentarer, men jeg understreger at mine bemærkninger nedenfor ikke kan erstatte en egentlig advokatrådgivning, og mine
bemærkninger er derfor principielt uden ansvar for mig og kan ikke danne grundlag for andet end det det er , nemlig gode råd til eftertanke:

Du skriver at i er en forening der har besluttet at opløse foreningen og sælge videre.Det er en  vanskelig juridisk overvejelse om  og i givet fald, hvordan et salg eventuelt kan gennemføres og om likvidationen kommer før salget eller om det skal ske i den omvendte rækkefølge.Det kommer meget an på de konkrete forhold .
Ligeledes skal det nøje overvejes om der udløses skat, ved den procedure der vælges. Efter mit bedste skøn kan ikke-sagkyndige  IKKE  kaste sig ud i denne proces uden forinden og samtidigt at have hjælp fra kyndig advokat og kyndig revisor.
Dit lejeretlige problem, med foreningens tilladelse til udlejning af en andelsbolig er ikke helt let  at besvare entydigt.Men vedtægtens ordvalg beskriver meget godt retstillingen.
Hvis det du kalder fremlejemålet er etableret på det grundlag som er skitseret i lejeloven, altså at baggrunden for aftalen er f.eks  udstationering, udlandsophold eller lignende, vil jeg vurdere at  en forlængelse uden risiko kan bevilges i yderligere et halvt år, men i en ny kontrakt som er ophørende uden yderligere opsigelse og hvori det nøje præciseres at baggrunden er det eller de forhold som var baggrunden for den oprindelige lejekontrakt ophører om et halvt år, hvorfor “fremlejemålet ” skal ophøre samtidig.
Hvis der er tale om en venlighed overfor “fremlejetagerne” og altså ikke den ovennævnte situation, hvor oprindelig årsag til oprindelig aftale bortfalder om et halvt år, vil jeg være meget betænkelig ved at forlænge aftalen med et yderligere halvt år. Hvis man vil være sikker  bør man fastholde ophøret  efter de 2 år og insistere på at at få lejligheden ryddet. Hvis man vil tage en chance kan en ophørende lejekontrakt etableres for et halvt år som beskrevet ovenfor.Dert skal anføres at lejligheden skal ryddes i f m salg, men risikoen er at salget af en eller anden grund ikke bliver til noget og så hænger  “udlejer” måske på et uopsigeligt lejemål. Konklusion : Lad være.Lejelovgivningen anvendes både direkte og analogt i disse situationer.
I sælger nok for at få en gevinst.Så har i også råd til den rigtige konkrete  advokat-rådgivning.

Held og lykke

Med venlig hilsen
Henning Petersen
advokat
advodan Helsingør.

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.