Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Forhøjelse af boligafgift/forbedringer

Spørgsmål: I august 2001 fik min andel indsat nyt køkken, jeg overtog lejligheden i maj 2004. Andelsboligafgiften har siden maj 2002 været forhøjet med kr. 703,97. Hvilket betyder, at jeg betaler en andelsboligafgift på over kr. 3000 – skal lige tilføje at min lejlighed er 49m2 heraf køkken ca. 8-10m2.
                                                
Spørgsmål: Er der nogen tidsramme for en forhøjelse af boligafgiften? Sker der ikke en årlig nedskrivning på køkkenet? Skal jeg fortsætte med at betale forhøjelsen?

Køkkenet har i alt kostet ca. kr. 84.000 inkl. administration, finansiering osv., opdagede jeg til stor overraskelse, da jeg bad om at få fremsendt byggeregnskabet. Jeg har fået en køkkenmand med over 20 års erfaring til at kigge på det, og han mener, at prisen er alt for høj. Vores daværende administrator kunne ikke finde frem til bilagene, som ligger til grund for regnskabet.

Spørgsmål: Skal der ikke forelægge bilag til et sådan byggeregnskab?

Vores svar fra

Jeg forstår dit spørgsmål således at du er andelshaver i  foreningen. Boligydelsen skal fastlægges på den årlige generalforsamling, som afspejlende foreningens behov for indtægter. Hvis foreningen har afholdt udgiften til det ny køkken og det lovligt er vedtaget at denne udgift skal afholdes af den pågældende andelshaver, må der fremlægges regnskab for finansieringen af  køkken investeringen. Hvis det ikke kan fremskaffes må det kunne beregnes hvornår et banklån optaget til afholdelse af udgiften er  tilbagebetalt med den ydelse som du har betalt som særbetaling for netop køkkenet.
Hvis situationen nærmere er således at alle køkkener i ejendommen er fornyet må der være optaget et lån i foreningens regi til bestridelsen af disse udgifter.
Budgettet for foreningen kan være fastlagt med og uden disse finacieringsudgifter: Du må spørge dig for hos administrator og bede om kopi af de generalforsamlingsreferater der omhandler beslutningerne om køkkenmodernisering. Hvis sådanne generalforsamlingsreferater ikke forefindes må du efterlyse en nærmere redegørelse for  din boligydelse sammenlignet med de øvrige medlemmers boligydelse. Du kan efterspørge regnskaberne for foreningen og kontrollere at opkrævningen af  boligydelse sker i overensstemmelse med vedtægtens bestemmelse herom. Det lyder overvældende, men en flink administrator kan hjælpe dig til en ordentlig forståelse. I modsat fald må du få hjælp fra en advokat.
Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21 |  Fax: 49 21 58 30
Email: hpe@helsingoer.advodan.dk ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.