Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Forhøjelse af boligafgift

Ved nylig udsendt indkaldelse til generalforsamling i vores andelsboligforening er der blandt flere nye forslag stillet forslag om en stigning – og regulering af boligafgiften, således at samtlige 139 andelshavere i foreningen vil få opnå samme boligafgift på kr. 594,95 p.a. I dette tilfælde er der tale om en andelsby med seperate huse. Selv har vi i knapt et år boet i byens nedlagte bagerudsalg/bageri med tilh. privat bolig. I købsaftalen er denne andel opgivet til 254 kvm., med en årlig boligafgift på kr. 102.280,20 (dvs. ca. 402 kr/kvm pa). Det er specificeret i købsaftalen (dog uden opgivelse af kvm.-mål) hvilke rum i andelen der er henholdsvis privat og erhverv. Vi har købt netop denne andel, da vi ønsker at indrette studie i den tidligere erhvervsdel og delvis bruge denne som erhverv. Med den ønskede stigning vil vores årlige boligafgift stige til kr. 151.117,30 (en stigning på ca. 48%). Inkl. vand, varme, antenne mv. vil der være tale om en månedlig stigning fra kr. 10.000 til ca. 15.500 hvilket vil sprænge vores familie (2 voksne & 2 børn) budget. Ved køb af andelen blev vi ikke informeret om at der i denne andelsforenings tilfælde var tale om ulig fordeling af boligafgifterne, men gik ud fra at vores boligafgift pr. kvadratmeter var lig med de øvrige andelshaveres. Da andelsboligforeningen pt er meget interesseret i at udskifte tage på samtlige huse i byen, har man siden vores køb af huset (sept. 06) valgt at lade andelskronen stige fra kr. 3000,- pr. kvm. til kr. 6000,- pr. kvm., hvilket jo er fint for os som andelshavere såfremt vi ønsker at tage lån i andelen. Man har nu igen anmodet om at lade andelskronen stige til kr. 8000,- pr. kvm., hvilket vil betyde at vores andel runder urealistiske 2 mill !. Beliggenheden taget i betragtning og den månedlige udgift på kr. 15.500,- vil dette ret sikkert gøre det umuligt for os at sælge andelen (huset er tilmed under større ombygning/istandsættelse og som det eneste i byen delt privat/erhverv. I det hele taget noget specielt:-). Vi vil ikke sige os fri for at føle os en kende bondefanget og stavnsbundet til et hus vi måske ikke længere har råd til at bo i. Vores desperate spørgsmål er derfor. Kan man virkellig lade en boligafgift stige ca. 50% – og hvordan står vi juridisk i denne situation?. Ved en afstemning på den kommende generalforsamling vil vi være oppe imod ca. 135 andre andelshavere (da stigningen kun vil betyde få hundrede kr. månedligt for resten af byen) og forventer ikke den store forståelse/medlidenhed derfra. Ifølge vores vedtæger kan bestyrelse regulere boligafgiften, MEN – hvad er rimeligt og hvad er tilladt, når vi ikke ved køb (eller i købsaftale) blev informeret om den ulige boligafgift?.
 

Vores svar fra

Det positive er at I har fået værditilvækst på andelskronen og husk på at I altid er berettiget til at sælge til under den fastsatte andelsværdi.
 
I skal have fat i Jeres vedtægter og købsaftale for at finde ud af hvad der gælder. En andelsforening er jo et fællesskab hvor andelstagerne er tillagt rettigheder og pligter
ud fra nogle overordnede principper om lighed mv. I vedtægten står reglerne for  boligydelsens  fastlæggelse og måske også om muligheden for at ændre på boligydelsen og betingelserne herfor.  I er velkomne til at sende mig kopi af  vedtægt, købsaftele, regnskab for foreningens seneste regnskabsår, eventuel valuarvurdering
og ikke mindst regnskabet der var kendt da I købte jer ind i foreningen. Jeg vil hurtigt kunne vurdere hvilke muligheder I har og vi kan så tale om det over telefonen.
Hvis I har egen advokat , anbefaler jeg at I kontakter ham snarest for en vurdering.
Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.