Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Fordeling af værdistigning

Spørgsmål: Vi er 4 lejligheder i en andelsforening bestående af 25 lejligheder, som skal have etableret altaner. I den forbindelse vil vi gerne høre jer, hvad reglerne er mht. fordeling af værdiforøgelse fra disse altaner. Vi har af valuar fået af vide, at vi skal forvente en værdistigning på ca. 200.000 kr/altan og det vil koste 80.000 kr/altan at etablere dem. Vi vil derfor høre, hvem den overskydende værdistigning (4×120.000 kr) skal tilfalde? Blot de fire lejligheder, eller skal dette fordeles over hele foreningen? Jeg kan oplyse, at altanerne finansieres udelukkende af de fire andelshavere, og det er på generalforsamling blevet godkendt, at de fire andelshavere får al værdistigning. Vi vil dog gerne høre om dette også er juridisk muligt – at al værdistigning kun tilfalder de fire lejligheder, og ikke skal fordeles blandt alle de andre lejigheder? Hvor kan man evt. finde mere information om dette+ Tak for jeres hjælp.

Kære Charlotte  Udgangspunktet for en værdistigning er, at det er den, som finansierer, der får værdien af forbedringen. Såfremt det er foreningen, der foretager finansieringen, skal værdiforøgelsen også lægges til ejendommens værdi, og dermed have indflydelse på andelskronen. I jeres tilfælde lyder det som om, at I selv finansierer det, hvorfor det er at betragte som en individuel forbedring af andelsboligen. En andelsboligs værdi beregnes ud fra selve andelens pris, som regnes ud ved hjælp af størrelsen af andelsboligen og andelskronen. Hertil lægges så værdien af de forbedringer, som andelshaveren har foretaget – eventuelt efter, at der er afskrevet på dem. Så hvis ellers det er helt korrekt, at andelshaverne selv finansierer alt ved opførelsen af altanerne og at de selv står for vedligeholdelsen, vil opførelsesomkostningerne skulle tillægges værdien af boligen. Jeg forstår derfor ikke, hvordan den pågældende valuar kan komme frem til, at værdien af en forbedring overstiger opgørelsesomkostningerne. Men der må være en årsag hertil, og det synes jeg, at I skal spørge valuaren om. Med venlig hilsen Tom PetersenAdministrationschef DATEA A/S 

Vores svar fra
Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.