Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Fordeling af værdistigning pr. andel

Spørgsmål: Vi er en mindre andelsforening med 25 lejligheder, der for nylig er steget med 116% i off. vurdering. Vi har en velholdt ejendom med en sund økonomi. På en snarlig generalforsamling skal vi have besluttet hvor stor en del af denne værdistigning, der skal lægges ud på hver andel. Stærke kræfter i foreningen er sammen med adminstrator af den opfattelse, at kun 1/3 skal komme andelshaverne til gode – resten skal hensættes til vedligeholdelse og som buffer i tilfælde af, at vurderingen igen skal falde. Jeg er derimod af den opfattelse, at regnestykket skal være lige omvendt. Er det virkelig nødvendigt at hensætte så stor en del og hvad er alm. praksis – og sund fornuft ??

Vores svar fra

Det er umiddelbart ingen alm. praksis omkring hvor meget en ejendomsværdistigning skal lægges ud på hver andel, det er i sidste ende op til foreningen generalforsamling og dens fremtidige situation.
Inden fastsættelsen af andelskronen skal man gøre sig klar hvem man repræsenterer, er det foreningen eller sig selv som andelshaver.
Hvis din foreningen i nærmere fremtid har planer om vedligeholdelsesarbejde er det en særdeles god ide at hensætte penge i andelskronen til dette arbejde, således at hver andelshaver ikke vil opnå fald i andelskronen. Samtidig er det klogt at hensætte penge i tilfælde af at vurderingen skal falde igen om godt 2 år. Da vi i dag ser et faldende marked, er det på nuværende tidspunkt ikke usandsynligt at vurderingen kan falde, spørgsmålet er bare om nedgangen forsætter.
Du skal tænke på I som andelshaver i dag har mulighed for at belåne jeres andel, derfor vil en maksbelåning og senere faldende andelskrone betyde tab ved salg af lejligheden således at provenuet i forbindelse med salget ikke kan indfri det eksisterende lån andelshaveren har.
Nu ved jeg ikke hvad jeres lejligheder koster i dag, men hvis i sætter andelskronen for højt skal du være opmærksom på at du kan risikerer omsætteligheden på jeres lejligheder bliver lav. Det betyder mange ikke vil finde det attraktivt at købe jeres andelslejlighed andelslejlighed.
Sættes andelskronen meget højt skal du samtidig være opmærksom på at jeres venteliste kan ophøre, da man må formode at mange på ventelisten er jeres børn kan det betyde de ikke har råd til at købe lejligheden.

Med venlig hilsen
Christian Severinsen
Foreningsejendomme
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
Direkte tlf.: 45260502
prakcse@datea.dkwww.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.