Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Er det et problem at sætte andelsværdien til maks pris?

Vi har i min andelsforening valgt at benytte den offentlige vurdering. Er der nogen fornuftig grund til ikke at sætte andelsforeningens værdi til 100% af den offentlige vurdering? Grunden til at jeg spørger er at vi i min forening har valgt at sætte værdien langt lavere. Det giver for mig ikke mening. Bestyrelsen mener at der er en risiko forbundet med at sætte værdien højt: Både mht køb/salg af lejlighed og ved belåning. Som jeg ser det er der ingen risiko: Er værdien sat for højt har man dermed fjernet loftet og man kan på den måde finde den virkelige markedsværdi ved at at man må sælge den til hvad køber vil give for den. Mht lån kan man vel godt komme til at belåne sig til mere end hvad man kan sælge lejligheden for. Men det går jeg ud fra bliver ens egen personlige omkostning som ikke vil berøre resten af andelsforeningen. Det vil således være ens eget valg og ansvar at varetage ens private økonomi og dette bør vel ikke have noget med de andre andelshavere at gøre. I alle tilfælde er der så overhovedet nogen tabere ved at sætte andelsværdien til det maksimale? Det er meget vigtigt for mig og alle i min forening at få dette afklaret. Det er mange penge det drejer sig om.

Vores svar fra

Det kan absolut være fornuftigt ikke at sætte andelskronen til det maksimale, idet man herved opnår en mere stabil andelskrone: Foreningen vil herved både kunne opleve et fald i ejendommens værdi, at skulle optage lån til større vedligeholdelsesopgaver og i det hele taget afholde uforudsete udgifter, uden at dette påvirker andelskronen. Mon ikke bankerne ser mere velvilligt på at yde lån med sikkerhed i en andel, hvis andelshaveren kan dokumentere, at andelsboligforening har en fornuftig og stabil økonomi herunder en stabil andelskrone, hvorved bankerne har nemmere ved at lave en kreditvurdering?.

Eventuelle “tabere” kan eksempelvis være nye andelshavere, der køber til den maksimale andelskrone, hvorefter andelskronen bliver sat ned på den følgende generalforsamling.

Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
Direkte tlf.: 45260502 · Mobil tlf.: 24431144
JAL@datea.dkwww.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.