Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Bygningsforsikring og andelshaveres ansvar

Hej
Jeg sidder i bestyrelsen i en andelsboligforening med godt 100 medlemmer.
Vi har gennem nogle år haft en bygningsforsikring med en selvrisiko på omkring 10.000 kroner per skade (denne selvrisiko blev vi pålagt efter en skybrudsvandskade for nogle år siden).
Det har betydet, at vi som forening gennem årene har måttet betale for en del småskader selv, da de lå under grænsen i fh. til selvrisikoen.
Vi har nu skiftet forsikringsselskab, og har ikke længere denne selvrisiko (men vi er bange for at vores nye selskab kunne finde på at gøre det samme, hvis vi fortsat anmelder de mange småskader)
Derfor overvejer vi at indføre nogle retningslinier for andelshaveres eget ansvar. Kan man det? Kender I til nogle som vi kan lade os inspirere af?

Bare to eksempler på skader vi har måttet betale:

– vandskade forårsaget af at en andelshaver fyldte et akvarie op – og glemte at lukke for vandet da akvariet var fyldt.
– En håndværker borede et hul på et badeværelse – ind til naboen (som var andelsboligforeningens kontor)

— Lise Pedersen

Vores svar fra

Tak for spørgsmålet.
Jeg forstår godt, de overvejelser, som I har gjort jer.
Jeg synes dog ikke, at vi er kompetente til at afgøre, hvilke udgifter, som I kan lægge over på andelshaverne.
I skal dog være opmærksomme på, at selvom I lægger udgifter over til andelshaverne (fx via ændring i jeres vedtægter), så ændrer det grundlæggende ikke på bygningsforsikringens dækning.
Jeg foreslår, at I kontakter en advokat, administrator eller lign., der bedre kan rådgive jer på dette område.

Jeg skal dog oplyse, at bygningsforsikringer ofte undtager vandskader, som sker i forbindelse med påfyldning af akvarier.

Jeg skal også bemærke, at hvis en håndværker borer hul på et badeværelse, så der kommer hul ind til naboen, så kan en sådan skade godt være omfattet af en bygningsforsikring, hvis bygningsforsikringen har dækning for pludselige skader.
Det vil dog være oplagt at forsøge at rejse krav om erstatning overfor håndværkeren eller hans ansvarsforsikring.

Avatar
Om forfatteren Henrik Uhrskov er erhvervskonsulent hos Alka. Han har stor erfaring som forsikringskoordinator, og har i flere årtier arbejdet med boligforeninger, herunder andelsboligforeninger. Har jeres forening brug for en samtale om jeres forsikringer, så er I meget velkomne til at kontakte Henrik Uhrskov på 40444087 eller på henrik@alka.dk.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.