Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Beregning af boligafgift

I vores forening er der ikke direkte overensstemmelse mellem de oprindelige indskud og antallat af kvadratmeter for de enkelte lejligheder. Det er heller ikke sådan at lejligheder med et højere indskud er mere attraktive sammenlignet med dem med lavere indskud. Det betyder at to reelt ens lejligheder har vidt forskellig værdi, men samtidig har vi så igennem mange år justeret boligafgiften, typisk med 1 kr. pr. kvm. pr. måned. Det betyder at der i dag betales mellem 481 og 552 kr pr. kvm om året i boligafgift. Ser man på boligafgiften i forhold til indskud, er der også stor forskel, her betales nemlig mellem 2,00 og 2,92 kr. pr. andel. Så det er altså hverken sådan at boligafgiften passer med det ene eller det andet, og det kan vel ikke være helt rimeligt for alle parter. Hvad er jeres anbefaling i sådan en sag?

Vores svar fra

Det normale udgangspunkt i vedtægten er, at det er det opr. indskud som afgør, hvordan boligafgiften skal afholdes forholdsmæssigt mellem andelshaverne. Som jeg forstår det , har I fraveget dette princip ved at lave boligafgiften stige efter pr. m2,, hvorfor der med tiden kommer mindre afvigelser.

Det mest oplagte er nok at gå tilbage til det princip, som vedtægten fastsætter.

Det er trods alt foreningens grundlov.

I de fleste vedtægter er der desuden en mulighed for, at generalforsamlingen kan foretage regulering af andelene således, at den indbyrdes værdi mellem andelene kommer til at svare til boligernes værdi. Hvis der er en sådan mulighed for regulering kræver det normal 2/3 eller ¾- flertal. Der foreligger dog retspraksis på, at der er svært at få lavet en sådan efterregulering – når man fraviger det som står i vedtægten. Det kræver i hvert fald, at der en saglig grund og rimeligt behov for reguleringen.

Men hvis situationen i jeres foreningen er den, at I blot har fraveget det princip, som står i jeres vedtægter, bør det være desto lettere (og mere rigtigt) at vende tilbage hertil.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.