Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Ændring af formuefordeling

Spørgsmål Jeg har en lidt kompleks sag af principiel interesse omkring ændringer i en forenings formuefordeling: Jeg og min kæreste har købt en andel november 2006. Det viste sig ved generalforsamling forår 2007, at formuefordelingen i foreningen var anderledes end den, der lå til grund for beregningen af prisen. Ved købet eksisterede otte andele af 8000 andelskroner, ialt 64000 andelskroner. Vores andel var nyoprettet, da lejligheden tidligere havde været udlejet. Med vores indskud blev der ialt 72000 andelskroner. Vi formodede således, at vi købte os til 8000/72000 af foreningens samlede formue. I forbindelse med den daværende formands sammenbygning af lejlighed med loftsrum var imidlertid oprettet yderligere 5000 andelskroner. Vi erhvervede således reelt 8000/77000 af foreningens samlede formue. Jeg mener derfor, at vi har betalt en overpris i forhold til den højest mulige lovlige pris. Den tidligere formand har naturligvis betalt for de 5000 andelskroner. Men dette er sket til en tre år gammel kurs og med et afslag på 50% for fejl og mangler i loftsrummet. Dette fremgår af de endelige salgspapirer, der er underskrevet sommeren 2006. Jeg rejste ved generalforsamlingen spørgsmål til denne handel og fik at vide, at den var aftalt på generalforsamlingen 2006. Det viste sig senere, at salget af loftsrummet var aftalt på generalforsamlingen 2005. Referatet herfra omtaler derimod ikke ændringer i formuefordelingen. Jeg har derfor rettet henvendelse til bestyrelse og administrator. Bestyrelsen synes ikke at forstå eller interessere sig for sagen. Administrator henviser til, at handlen først er afsluttet med regnskabsaflæggelsen ved generalforsamlingen forår 2007, hvorfor salgsopstillingen med den gamle formuefordeling skulle være i orden. Samtidig hævder administrator, at ændringen i formuefordelingne er en naturlig følge af generalforsamlingens beslutning om at tillade den daværende formand at udvide sit areal, da formuefordelingen altid følger kvadratmeterfordelingen. Jeg har nu følgende spørgsmål: Har vi betalt en overpris? Er det lovligt at ændre i formuefordelingen uden baggrund i en (med referat dokumenteret) generalforsamlingsbeslutning? Hvad kan jeg gøre? Jeg håber I kan hjælpe mig med at redde trådene ud! 

Vores svar fra

Hvis der er tale om en overprissag er du  formentlig for sent ude. Noget andet er  om fordelingen i anledning af formandens tilkøb af loftsrum er lovlig og i orden.
Arealkriteriet er ikke nødvendigvis det afgørende. Hvis jeg skal rådgive dig i detaljen om disse spørgsmål, bistår jeg gerne. En rådgivning forudsætter dels at  du fremskaffer kopi af alle relevante dokumenter, herunder af vedtægten, gf referater mv. Man kan ikke ved aftale i bestyrelsen og uden egentlig enstemmig vedtagelse på en generalforsamling fratage en andelstager  dele af andelstagerens andel i foreningens formue. Din beskrivelse tyder på at det ikke er foregået efter en helt korrekt fremgangsmåde.

Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21 |  Fax: 49 21 58 30
Email: hpe@helsingoer.advodan.dk ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.