Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Andelsfordeling

Hej Andelsportalen, jeg er måske ved at overtage en andelslejlighed fra en intern liste i vores andelsboligforening. Jeg har netop inspiceret den potentielle lejlighed og kan konstatere at den har helt samme plantegning som min lejlighed, samme værelser, samme kvm, og generelt helt samme stand med gulv, vinduer, døre, el, gas, køkken og badeværelse hvor der heller ikke er dyre installationer af nogen art. Denne nye lejlighed jeg har fået tilbudt er i hele lejligheden blot 30-40 cm. højere til loftet og har tilmed stukke hvor mit – lavere loft – blot har gipsplader. Den nye lejlighed koster næsten 50% mindre (1.200.000kr imod 735.000kr) end min egen og er 1700 kr. billigere (3800kr imod 2100kr) i husleje pr. mdr. Administrator siger at de ikke ved hvorfor dette fordelingstal (indskud) fra start var så forskellige, jeg kan se at min lejligheds høje fordelingstal stammer fra 1983 eller før. Hvis jeg havde fået oplyst før købet hvor mange kvm. alle andre lejligheder var på, samt hvad huslejen var på istedet for kun min egen, havde jeg aldrig sagt ja til at købe denne, og det havde samtlige raske mennesker nok heller ikke. At man fra administrator, andelsforening eller vurderingsmands side ikke ved hvor dette forskruede fordelingstal kommer fra, så kan man vel ikke bare trække på skuldrene og lade visse andelshavere hælde dobbelt så mange penge i foreningen end andre i helt samme lejligheder. Så mit spørgsmål er om hvorvidt denne vildledning virkelig er måden det skal administreres på, eller om der ikke er noget galt med administreringen af andelsforeningen og om huslejen ikke altid reguleres efter antal kvm.? På forhånd tak!

Vores svar fra

For at kunne afklare hvorfor der betales forskellig boligafgift, er du nødt til at se i stiftelsesgrundlaget (indkaldelse og referat af den stiftende generalforsamling m.v.). Prøv eventuelt at finde dette gennem administrator, tidligere/andre andelshavere og “stiftere”.
 
Da boligafgiften åbenbart har været forskellig igennem mange år vil den nok være gældende indtil du – eventuelt gennem ovenstående – dokumentere, at det forholder sig anderledes.
 
Du kan jo også prøve at bringe spørgsmålet op på en generalforsamling. Ifølge standardvedtægten (tjek jeres egne!) har generalforsamlingen således mulighed for at regulere andelen og boligafgiften.
 
Tjek også om der står noget om boligafgiftens fordeling i vedtægten.
 
Held og lykke.
 
Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby www.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.