Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Når kriseramte andelsboligforeninger udnyttes af spekulanter

LÆSERBREV: Dagspressen har for nyligt berettet om andelsboligforeninger med lav værdi, der har problemer med købere, der spekulerer i at foreningen går konkurs. Hvordan kan foreninger sikre sig mod spekulanterne?

Dette er et læserbrev: Læsere og interessenter skriver læserbreve og ekspertindlæg, som vi fra tid til anden publicerer på Andelsportal.dk. Alle holdninger og input om andelsboligmarkedet er velkomne. Du kan sende dit læserbrev, din kronik eller dit debatindlæg til info@andelsportal.dk. Vi garanterer dog ikke, at vi publicerer indholdet.

Udnyttes andelsboligforeninger med lav værdi af useriøse købere?

Andele som andelsboligforeninger må sætte til salg til en pris nær kr. 0, tiltrækker ofte de forkerte købere. Enten vil de ikke betale boligafgiften efter de er flyttet ind, og/eller de satser på at foreningen går konkurs, så de kan blive lejere. Blandt disse købere findes en del, som direkte spekulerer mod andelsboligforeningen og på den måde påfører andelsboligforeningen tab, fordi det tager nogle måneder at få sagen i fogedretten, så andelshaveren kan sættes ud af lejligheden.

Kan foreningen sikre sig mod disse andelshavere, som spekulerer mod foreningen?

Ja, det kan de godt. Foreningen kan starte med at spørge fogedretten om ekspeditionstiden for at får en sag i fogedretten. Det tager eksempelvis 5 måneder, og så går der en måned før administrator har rykket andelshaveren, og får sendt sagen til fogedretten. Hertil kommer, at hvis andelshaveren forhaler udsættelsen, så kan der gå yderligere tid inden andelshaveren bliver udsat og andelen igen kan sælges via foreningen.

Løsningen er, at en sådan forening på en generalforsamling skal ændre sine vedtægter, så nye andelshavere skal deponere eksempelvis 8 til 10 måneders boligafgift. På den måde er det kun seriøse andelsboligkøbere der køber, og dermed kan foreningen for en meget stor del begrænse sine tab. Når andelsværdien ad åre kommer op, kan andelsboligforeningen nedlægge deponeringerne.

Er ekspeditionstiden i fogedretten endnu længere, så skal foreningen bare øge antallet af måneder med den boligafgift, der skal deponeres.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarJakob Greve

Synes indlægget er mere ensidigt. Der er en række andelsforeninger med rentetrapper solidarisk hæftelse pro rate hæftelse, uforholdsmæssige høje vurderinger (langt over markedsprisen for en tilsvarende ejerbolig) Og en række inkonvertibele lån SDO, der var populære en årgang med mere. Synes at man måske nogle steder savner foreninger der siger vi ved godt selv, at vi er useriøse. Muligheden for den totale afdragsfrihed (for en periode) giver tilsvarende mulighed for helt urealistiske ydelser på sigt. Mange mennesker har måske ikke lige styr på det og tror at en lavere ydelse = en sund forening.

Avatarklaus Folmann

Hej Jacob, mit indlæg går på om foreninger kan sikre sig mod andelskøbere, der spekulerer mod foreningen, og det kan de.
Det har ikke rigtig noget at gøre med SDO-lån, rentetrapper eller solidarisk hæftelse at gøre.

Viser 0 af 2 kommentarer