Håndværkeres fremtid truet

Omsætningen i byggefagene er på 10 år vokset med 53 mia. kr., men gevinsten er i stort omfang blevet soldet op hos landets håndværksmestre, der ikke har polstret sig til en konjukturnedgang.

Trods sidste års rekord-omsætning har hver tiende mester nu retning mod konkurs.

Brancheorganisationerne frygter, at det bliver hver fjerde virksomhed, der må bukke under eller opgive at få virksomheden generationsskiftet .

Så selv om landets håndværksmestre burde være i jubelstemning efter sidste års rekordomsætning på 139 mia. kr. i bygge- og anlægssektoren, havde hver fjerde virksomhed, som er organiseret i BYG, alligevel utilfredsstillende regnskaber for sidste år.

Det lover ikke godt for fremtidsudsigterne med barometret på konjukturnedgang, erkender brancheforeningerne.

Omkring hver fjerde virksomhed er i risikozonen for at lukke, når økonomien nu sættes under pres, eller fordi et nødvendigt generationsskifte må opgives.

Det er gået for langsomt med at skabe den nødvendige konsolidering og fedt på kroppen i økonomisk forstand til at modstå en afmatningsperiode. Vi forudser derfor, at både beskæftigelse og omsætning bliver koncentreret på færre, men større virksomheder, siger Henrik Stig Sørensen, økonom i BYG.

Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.