Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Ejendomsvurderinger af andelsboligforeningernes ejendomme

I den senere tid er der sendt offentlige ejendomsvurderinger til private boligejere. Men hvordan er det nu med andelsboligforeningerne? Skal de også holde øje med nye vurderinger? Hvornår kommer de? Og hvordan beskattes andelsboligforeninger?

Andelsboligforeninger og deres medlemmer bliver ikke beskattet ud fra bygningernes værdi. Dette skyldes, at andelshavere ikke ejer selve boligen, men kun har ret til at bruge den. Foreningen betaler kun grundskyld, som er en skat på grunden (også kendt som ejendomsskat).

De opdaterede boligskatteregler vil dog også have indflydelse på andelsboligforeningerne. Andelshavere vil blive påvirket af de nye vurderinger og ejendomsskatter i det omfang, andelsboligforeningerne bliver berørt af eventuelle stigninger i grundskylden.

Læs også: Offentlige ejendomsvurderinger til andelsboligforeninger afskaffes

Hvornår ved andelsboligforeningerne, hvad de skal betale i grundskyld?

Det vil tage endnu et par år, før andelsboligforeningerne i landet får præcise oplysninger om, hvor meget de skal betale i skat af deres grundværdier, også kendt som grundskyld.

Andelsboligforeninger bliver nemlig betragtet som erhvervsejendomme og ifølge Vurderingsstyrelsen, der står for at lave vurderinger af alle ejendomme og grunde i landet, vil vurderingerne af landets 485.000 erhvervsejendomme – herunder også ejendomme som udlejningsejendomme og ejendomme med andelsboliger – først begynde at blive sendt ud i begyndelsen af 2025. Dermed er de skudt et år i forhold til det, der tidligere var meldt ud.

Sådan vurderer vurderingsstyrelsen andelsboligforeningernes ejendomme:

Når erhvervsejendommenes grundværdier vurderes, vil de i stor udstrækning bygge på modeller, der svarer til dem, vi bruger i vurderingen af ejerboligers grundværdi. Det samme gælder, når ejendomsværdien af eventuelle boliger fastsættes.

Kilde: Vurderingsstyrelsen

Hvad skal andelsboligforeningerne gøre, imens de venter?

Selvom der ikke er foretaget nye vurderinger, skal andelsboligforeningerne stadig betale deres grundskyld. Betalingen baseres på den nuværende vurdering, hvor foreningen fortsat betaler en bestemt procentdel af grundværdien i skat. Grundskyldspromillen fastsættes af den kommune, hvor foreningen er beliggende.

Andelsboligforeninger klassificeres som sagt som erhvervsejendomme og får derfor ikke tilbudt en ordning, hvor stigningerne i grundskylden kan fryses. Samtidig modtager de ikke en fast skatterabat på samme måde som boligejere modtager den (nemlig i kroner og ører). Der vil for andelsboligforeningerne være tale om en årlig gradvis reducering af skatterabatten på grundskylden. Rabatten reduceres altså år for år, indtil foreningen betaler den fulde grundskyld i overensstemmelse med de nye regler. Som følge heraf stiger skatten, som andelsboligforeningen betaler, gradvist år for år, i takt med at rabatten falder, hvilket til sidst fører til, at andelshaverne står med regningen. Det skriver Nykredit.

“Når de nye ejendomsskatter træder i kraft for erhverv, må skattebetalingen hvert år stige med op til 4,75 procent af den fuldt indfasede grundskyld. Bor du i en andelsboligforening, der får en stor skatterabat pga. højere grundskyld, når de nye regler træder i kraft, skal du altså ikke frygte, at hele den højere grundskyld skal betales med det samme. Der bliver tale om en gradvis stigning i takt med, at skatterabatten falder i værdi, men der bliver formentlig for mange andelshavere tale om stigende grundskyld mange år fremover,” siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 kommentarer

AvatarHans Friborg Christensen

Lille andelsboligforening med 8 rækkehuse beliggende i postnummer 8680. Grunden er på 2875 m2 – ny vurdering kr. 15.753.000. før 20% nedslaget). Den gamle vurdering af grunden var på kr. 3.283.100. Valuarvurdering fra juni 2020 kr. 15.923.000 incl. de 8 huse fra 1991. Skønnet aktuel værdi som udlejningsejendom – måske 17.600.000? Alm. bondelogik siger så at de 8 huse, som hver er på 96 kvm i 1 etage plus carport og udhus 25 kvm. pr. stk. er kr. 230.875 værd?
Det hænger jo slet slet ikke sammen. Alm. sund fornuft siger nærmere at den reelle grundværdi ikke kan overstige kr. 750.000 pr. hus eller byggeret, svarende til en samlet grundværdi på max. kr. 6.000.000.
Kan vi virkelig risikere at den komplet vanvittige vurdering af grunden bliver endelig om et par år?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Hans

Mange tak for din kommentar. Jeg tør ikke udtale mig om den endelige vurdering af jeres forenings grundværdi. Men flere kritiserer de nye, foreløbige vurderinger. Blandt andet kritiserer ABF vurderingerne og melder, at flere vurderinger er helt skæve. Vurderingsstyrelsen oplyser imidlertid, at det ikke er muligt at klage over de foreløbige vurderinger. På denne side er et telefonnummer, man kan ringe til, såfremt man undrer sig over sin vurdering:
https://www.vurderingsportalen.dk/erhverv/foreloebige-vurderinger-for-erhvervsejendomme/saerlig-mulighed-for-at-aendre-den-foreloebige-2023-vurdering/. Det kan være, at de kan være behjælpelige med dit spørgsmål.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

Hejsa

Tak for en interessant artikel!

Vi er en A/B-forening på Frederiksberg. På Frederiksberg sænkes grundskyldspromillen (skattesatsen for grundskyld) i 2024 fra 24,75 til 3,1. Det er en historisk reduktion på ca. 87%.

Samtidig træder de nye grundværdier for erhvervsejendomme (og dermed andelsboligforeninger) først i kraft i 2025. Det betyder vel dermed, at vores forening står til en stor besparelse på grundskylden i 2024?

Derudover: Hvis vi skal betale den samme (nominelle) skattesats fra 2025 (og frem) som vi gør i 2023, så skulle vurderingen af vores grundværdi stige med mere end 750%, hvilket må siges at være usandsynligt (med forbehold). Dermed står vi (så vidt vides) foran en betragtelig sænkelse af vores ejendomsskatter både procentuelt og nominelt.

Det er dog ikke alle kommuner (og dermed andelsforeninger) der får den samme besparelse. Se denne oversigt:

https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/2023/maj/endelig-se-din-grundskyld-for-2024/

Jeg tænker det er en meget interessant historie for alle landets andelsboligforeninger – evt. noget I kan/bør skrive om i jeres videre dækning om ejendomsskatter?

Mvh
Mathias

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Mathias,
Mange tak for din besked. Jeg kan på nuværende tidspunkt, ikke svare dig på om I står til en stor besparelse.
Men det giver rigtig god mening, at vi dykker yderligere ned i emnet og får lavet endnu en artikel her til Andelsportal.dk om emnet.
Tusind tak for dit gode input.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Hej Mathias,

Det lyder ikke som om du endnu har modtaget jeres nye vurdering af grunden ?
Du skriver at i formodentlig kommer til at spare en del penge, da det er usandsynligt at vurderingen af jeres grund skulle stige mere end 750%.

Vi er en A/B forening i Gentofte, og jeg kan oplyse dig om at vores grundvurdering er steget ca. 1300%. Ja du læste rigtigt – ettusindetrehundrede procent! Fra 1,8 mill til 24 mill.

Gentofte kommune har sænket grundskylden til 5,1 fra 16, men totalt set når den fulde betaling er indfaset om ca. 30 år, så betaler vi 4 gange så meget i grundskyld i forhold til i dag.

Men jeg må ærligt sige at jeg ikke ligger søvnløs. I og med at ordningen er sådan at foreningen maks. kan betale 4,75% mere per år end året før, så tager det som skrevet ca. 30 år før det er fuldt indfaset. Og 30 år er lang tid – mon ikke der er ændret på ordningen adskillige gange inden.

Blot smiler/griner jeg lidt over den enorme inkompetence hos vurderingsstyrelsen. At de i fulde alvor påstår at de vurderer grundene ud fra potientialet, kan jeg simpelthen ikke tage alvorligt. At komme med et så stupidt argument kan udelukkende være for at dække over noget endnu mere stupidt, nemlig hele udregningssystemet og det enorme spild af udviklingsomkostninger på altså noget der ligner 20 milliarder, for sådan en gang ubrugeligt l..rt…

Mvh
Mikkel

AvatarFinn Markussen

Det I citerer Nykredit for er da selvmodsigende:
“Andelsboligforeninger klassificeres som sagt som erhvervsejendomme og får derfor ikke tilbudt en ordning, hvor stigningerne i grundskylden kan fryses. Samtidig modtager de IKKE en fast skatterabat på samme måde som boligejere. Denne rabat bliver gradvist reduceret år for år, indtil foreningen betaler den fulde grundskyld i overensstemmelse med de nye regler. Som følge heraf stiger skatten, som andelsboligforeningen betaler, gradvist år for år, i takt med at rabatten falder, hvilket til sidst fører til, at andelshaverne står med regningen. ” (min FREMHÆVELSE)

Får andelsboligforeninger skatterabat? Eller gør de ikke?

Med venlig hilsen
Finn Markussen
AB Ærtevej 18-32
2700 Brønshøj

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Finn
Mange tak for din besked. Jeg kan godt se, hvorfor du er i tvivl. Andelsboligforeningerne får en skatterabat på grundskylden (såfremt grundskylden bliver højere ved overgangen til de nye regler, end den ville have været ved en fortsættelse af de nuværende ejendomsskatteregler), men de modtager ikke skatterabatten på samme måde som boligejerne modtager den (i et fast beløb i kroner og ører). Den eventuelle skatterabat for andelsboligforeninger udfases i stedet, så den gradvist reduceres år for år, indtil foreningen betaler den fulde grundskyld efter de nye regler. Det vil altså sige, at som årene går, bliver skatterabatten mindre og andelsboligforeningen skal betale mere i skat.
Jeg håber, at min forklaring giver mening. Jeg sørger lige for at rette teksten til, så man ikke er i tvivl.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

Viser 0 af 7 kommentarer