Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Isolering af en andelsboligforening

Har man problemer med træk og kulde i foreningens ejendom, så er en efterisolering ofte en fordelagtig løsning. Mulighederne er mange i forhold til isolering, men det er vigtigt, at man sørger for at undersøge, hvilke former for isolering, der passer bedst til foreningens ejendom. Her spiller både økonomi, samt bygningens alder og tilstand ind. Bliv her klogere på isoleringsformerne, der anvendes i etagebyggeri.

Opdateret januar 2020.

Isolering af en andelsboligforening

Har I problemer med træk og kulde i foreningen, så kan en efterisolering af jeres ejendom være en fordelagtig løsning. Mulighederne er mange i forhold til isolering, men det er vigtigt, at I sørger for at undersøge hvilke former for isolering, der passer bedst til foreningens ejendom. Her spiller både økonomi samt bygningens alder og tilstand ind. Bliv her klogere på isoleringsformerne, der anvendes i etagebyggeri.

Når man skal isolere eller energimodernisere en etageejendom, er det som udgangspunkt en god idé, at foreningen sørger for at få vejledning fra en uvildig rådgiver, inden I vælger hvad og hvor, der skal isoleres. Kristian Malm Svendsen er bygningskonstruktør og har stor erfaring med at udarbejde vedligeholdelsesplaner for andelsboligforeninger og vejlede dem i energirenoveringer, som eksempelvis efterisoleringer. Han påpeger, at der er flere forhold, man skal være opmærksom på i forbindelse med isolering:

Det er frygtelig vigtigt, at det er den rigtige type isolering, man anvender. Man kan isolere med flere forskellige materialer i eksempelvis hulmuren, og afhængigt af ejendommen varierer det hvilken form for isoleringsmateriale, der er mest optimalt at hulmursisolere med.

Dårlig isolering kan resultere i skimmelsvamp

Kristian Malm Svendsen fortæller, at skimmelsvamp er et tegn på dårlig isolering. Har man kuldebroer i væggene, eller har man dårlig isolering, kan dette derfor vise sig som problemer med skimmelsvamp. Det skyldes, at kold luft, som trænger ind i bygningen, kondenserer og herved skaber vækstbetingelser for skimmelsvamp. Skimmelsvampen findes typisk de steder i boligen, hvor luften står helt stille. Eksempelvis bag ved møbler eller helt nede i hjørnerne, forklarer Kristian Malm Svendsen.
Bestil tre gratis tilbud på isolering her »

1. Hulmursisolering

Ved en hulmursisolering fyldes hulmuren med isolering, typisk ved at fjerne en mursten i væggen, hvorefter isolering kan blæses ind. Hulmursisolering er ofte en nem og billig måde at sænke varmeregningen, såfremt at de rigtige betingelser er der for at hulmursisolere. Det anslås, at en hulmursisolering kan reducere varmeregningen mellem 15 og 25 procent.

2. Facadeisolering

Udvendig isolering af facaden er en af de mest effektive måder at holde kulden udendørs. Det anslås, at en facadeisolering kan reducere varmeregningen med op til 25 procent. Dog skal man være opmærksom på, om en facadeisolering er mulig, forklarer Kristian Malm Nielsen: Mange andelsforeninger holder typisk til huse i etagebygninger, der kan være bygget helt tilbage i begyndelsen af 1900-tallet. Derfor skal man være opmærksom på, om bygningen er fredet, og om der er hensyn i forhold til ejendommens udseende, som man skal tage i forbindelse med en facadeisolering.

3. Isolering af etageadskillelser

Isolering af etageadskillelser er meget populært i etageejendomme. Især mellem kælder og stueetage vælger mange foreninger at foretage en isolering. Isolering af etageadskillelserne sørger for, at varmen ikke siver ned mellem etageadskillelserne, og samtidig reducerer isoleringen støj lejlighederne imellem.

Hvilket isoleringsmateriale bør vi vælge til isolering af etageadskillelser?

Isoleringsfirmaerne vil typisk anvende et isoleringsmateriale af enten sten-, glas- eller såkaldt papiruld til opgaven. Det blæses ind i etageadskillelserne igennem små åbninger, der bores i lofter og/eller gulve eller ved at fjerne sten i murværket og tilgå etageadskillelserne af den vej. Der er ikke den store forskel i varmeisoleringsevnen på de tre mest almindelige isoleringsmaterialer, men papiruld er væsentlig mere effektivt i forhold til lydisolering. Selv om papiruld er fremstillet af granuleret genbrugspapir, er det ikke brandfarligt eller fugtopsamlende.

4. Endegavl

Isolering af en endegavl er en god idé, hvis man kæmper med kolde mure, hvorfra varmen siver ud. Isolering af endegavlen kan også reducere kuldenedfald i ejendommens lejligheder. Kristian Malm Nielsen påpeger dog, at man skal være opmærksom på kuldebroer, når endegavlen bliver isoleret.

5. Isolering af tag

Taget på andelsboligforeningen kan isoleres på flere måder. Loftsgulvet kan isoleres, eller man kan putte isolering op under taget for at isolere loftsrummene. I ældre ejendomme bør man dog være påpasselig med ikke at isolere for meget på taget: Som tommelfingerregel skal man ikke isolere med mere end 250 mm på loftet. Fugttransporten fra ejendommens boliger kan nemlig skabe kuldebroer og råd i spærrerne, hvis man ikke foretager de nødvendige installationer, som eksempelvis fugtspærrer eller ventilation, påpeger Kristian Malm Nielsen.

6. Andre isoleringsmuligheder

I nogle ejendomme er en facadeisolering ikke tilladt. Her vælger mange at lave en indvendig isolering i stedet for. Derudover kan man isolere ejendommens porte, så beboerne i stuen undgår kolde gulve. Lofterne i kældrene, cykelkældre og depotrum eller foreningens rør kan også isoleres.
Det grønne håndværkerfradrag dækker energirenoveringer i de private hjem og ikke i boligforeninger. I langt de fleste andelsboligforeninger er isoleringsopgaverne en del af fællesarealerne, og dermed ikke en del af boligen, som beboerne har forpligtelser eller råderum over.

Finansiering af isoleringsopgaven

Andelsportal.dk har indgået et samarbejde med Danske Bank, så I hurtigt kan komme i dialog med en med banken om et lån til andelsboligforeningen. En foreningsspecialist fra Danske Bank vil kontakte jer inden for 24 timer i hverdage til en uforpligtende snak om et nyt tillægslån, omlagt deres eksisterende lån eller ønsker en dialog med banken om at skifte bank. Det kan I læse meget mere om lige her: Lån til renovering og forbedring i andelsboligforeningen.

Uforpligtende tilbud fra seriøse isolatører

Har jeres forening brug for 3 uforpligtende tilbud på isolering, så indhent tilbud fra vores udvalgte isolatører. Vi har et indgående kendskab til de isolatører vi samarbejder med, og følger op på de isoleringsopgaver, vi har formidlet til dem. Vi trækker derfor på de anmeldelser og feedback fra andre brugere, når vi skal udvælge isoleringsfirmaer til jeres opgave.